Adobestock 274866882

Att tänka på när du ska sälja din bostad

Checklista för dig som ska sälja din bostad

1. Välj mäklare

Välj en fastighetsmäklare som du har förtroende för och som kan erbjuda dig trygghet i ditt livs kanske största affär. Här kan du på ett smidigt sätt boka mäklare online.

Träffa gärna flera mäklare innan du bestämmer dig. Det är viktigt att känna förtroende för mäklaren och personkemin är viktig. 

Att göra:

  • Boka möte med mäklaren.

2. Förberedelser

Tillsammans med mäklaren samlar ni in fakta och nödvändig information om bostaden. T.ex. om driftkostnader, ålder på vitvaror och information om föreningen (Bostadsrätt). Inför besöket av mäklaren skickar vi ut en mer detaljerad förberedelselista för både Villa/Fritidshus och Bostadsrätt.

Ofta vinner man som säljare på att även skriva en kort beskrivning av bostaden, där man med sina egna ord berättar om vad man tycker är bra med bostaden och även området på ett faktakort. Tipsa spekulanterna om dina smultronställen i närområdet, eller berätta om trädgården och grannarna. Sådant uppskattas!

Som säljare av en villa är du ansvarig för så kallade dolda fel i tio år efter att en bostadsaffär har genomförts. Vid försäljning av bostadsrätt gäller ansvaret i två år. Därför kan det kännas tryggt att ha ett skydd för de kostnader som kan uppstå, om köparen senare upptäcker ett dolt fel. Din mäklare kan förklara vad en Dolda fel-försäkring innebär (finns för både villa/fritidshus och bostadsrätt) och även när det kan vara bra att göra en förbesiktning, eller om det är ett paket med både försäkring och besiktning som är det bästa valet.

Att göra:


3. Styling och renovering

Du kan alltid fråga din mäklare om tips på eventuella åtgärder som kan öka försäljningspriset, inklusive en homestyling-tjänst. Läs även gärna igenom vårt dokument med samlade råd och tips för dig som vill homestyla din bostad själv.

Att göra:

  • Fråga mäklaren om prishöjande åtgärder
  • Läs dokumentet om Homestyling

4. Fotografering

Mäklaren bokar tid med en proffsfotograf. De vet hur man lyfter fram bostadens bästa sidor. Inför fotograferingen rekommenderar vi att ni tar del av dokumentet Inför fotografering, som innehåller många goda råd och tips, samt checklistan med punkter att förbereda.

Att göra:


5. Marknadsföring

Mäklaren presenterar en marknadsplan och försäljningsstrategi som passar just din bostad. Man gör självklart även en matchning i spekulantregistret. Erfarenheten visar att många budgivare och köpare har släkt, vänner och bekanta i området. Så förutom mäklarens marknadsföring kan det vara bra att själv sprida bostaden på sociala medier. Ett enkelt sätt att få den där extra budgivaren som kanske egentligen inte hade tänkt att flytta men blev påhejad av dina grannar i området.

Att göra:

  • Godkänna objektsbeskrivningen
  • Godkänna marknadsplanen
  • Dela bostadsannonsen i egna sociala medier

6. Visning

Det kan ibland kännas lite påfrestande med visning då man som säljare måste städa och plocka undan innan, men det är viktigt att förstå är att det är på visningen bostaden säljs. Antalet och typ av visningar varierar beroende på bostadstyp, bostadens läge och mäklarens strategi. Vid visningen får mäklaren möjlighet att på plats visa, svara på frågor och lyfta fram det bästa med bostaden. Inför visningen rekommenderar vi att ni läser vår information om hur du bäst förbereder din bostad inför visning, som innehåller saker att tänka på inför visningen. Vill ni ha mer detaljerade råd, se även Checklista inför visning.

Att göra:


7. Budgivning

Nu är det skarpt läge. Alla intressenter får möjlighet att lägga bud baserat på utgångspriset. Även här finns det olika typer och sätt att hantera en budgivning. Viktigt att notera är att ett bud i laglig mening inte är bindande. Därför försöker mäklaren alltid göra sitt yttersta för att kvalificera budgivare. Ett exempel på detta är att alltid fråga om budgivaren har ett aktuellt lånelöfte för budet som givits. Mäklaren har också bra bankkontakter som kan hjälpa till med lånelöfte för spekulanter som inte är förberedda.

Att göra:

  • Läs informationen om hur en budgivning fungerar samt vårt dokument Bra att veta om budgivning
  • Följ budgivningen via SMS/mäklaren
  • Se till att vara tillgänglig per telefon för att stämma av eventuella bud med villkor

8. Kontraktsskrivning

Budgivningen är avslutad och du som säljare har valt till vem du önskar sälja din bostad. Vid kontraktsskrivningen träffas du och köparen tillsammans med mäklaren för att skriva på köpekontraktet. Detta sker ofta kort efter att budgivningen avslutats. Mäklaren går igenom och förklarar alla avtal. Köparen erlägger även en handpenning (ofta 10%) till mäklarens klientmedelskonto, för att säkra affären fram till tillträdet.

Att göra:

  • Boka tid och plats för kontraktsskrivning
  • Glöm inte ID-handlingar
  • Ordna fullmakt i de fall det finns fler ägare av din bostad som inte kan närvara på kontraktsskrivningen. Din mäklare kan hjälpa dig med en mall för fullmakt. 

9. Dags att flytta

Senast dagen innan tillträdet bör bostaden vara tömd och flyttstädad. I vår information om flyttstädning går vi igenom vad man bör tänka på rum för rum.

Oavsett om du väljer att flytta själv, med hjälp av släkt och vänner eller en flyttfirma brukar man räkna med en flyttkartong per kvadratmeter. Det kan låta mycket men av erfarenhet brukar detta i regel stämma. Här kan du läsa mer om vad du bör tänka på vid flytt. Det kan även vara bra att ha koll på skillnaden mellan fast och lös egendom. Vad får jag ta med mig när jag flyttar och vad tillhör bostaden?

Att göra:


10. Tillträde

Du träffar köparen tillsammans med mäklaren för att skriva på bl a likvidavräkning, köpebrev och lånehandlingar samt lämnar över nycklarna till köparen.

Att göra:

  • Boka tid och plats för tillträde
  • Glöm inte ID-handlingar
  • Ordna fullmakt i de fall det finns fler ägare av din bostad som inte kan närvara på tillträdet. Din mäklare kan hjälpa dig med en mall för fullmakt. 
  • Ta med alla nycklar inklusive nycklar till förråd, tvättstuga, brevlåda etc.

11. Uppföljning

Mäklaren kan hjälpa dig att beräkna kapitalvinsten/kapitalförlusten samt ge dig råd om uppskov till din deklaration. Glöm inte att mäklararvodet är avdragsgillt i deklarationen.

Att göra: